woensdag 29 april 2015

#4 Recept; 3 bijgerechtjes

Hi allemaal!

Vandaag deel ik 3 bijgerechtjes met jullie, die bij ons vaak op tafel staan. Ik vind het fijn om meerdere dingen op tafel te hebben tijdens het eten, zodat we kunnen kiezen waar we zin in hebben.
Als je benieuwd bent wat dat zijn, lees dan snel verder!



Bijgerecht 1:
Als eerst deze heerlijke, gebakken aubergine. Iedereen uit mijn omgeving is er gek op! Ik maak het dan ook vaak, als ik visite krijg maar ook zomaar. Zelfs als mijn man aan het werk is maak ik het graag voor mij alleen!



Benodigdheden voor 4 personen;

- 1 aubergine
- 2 eieren
- Bloem
- Mix van naturel paneermeel en kruiden paneermeel (is wat ik gebruik, je kunt ook de een of de ander gebruiken maar kruiden alleen vind ik te zout en naturel wat smaakloos)
- Koekenpan met laagje zonnebloemolie dat de aubergine nét een beetje drijft.
- Evt. honing

Bereiding;
Verwarm de olie in de koekenpan. Schil de aubergine met een dunschiller en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Pak 3 kommetjes; de één vul je half met bloem. De ander klop je de 2 eitjes in los en de laatste doe je de mix van paneermeel ongeveer een half pakje van beide.
Pak nu met één hand steeds de aubergine en ga eerst door de bloem, dan door het ei en dan de paneermeel zodat er een mooi laagje om de aubergine zit. Dit bak je ongv 1,5 minuut per kant goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en druppel er wat honing overheen als je dit lekker vind. Wij zijn er gek op dus bij ons gaat er een boel honing over heen!



Bijgerecht 2:
Ik ben gek op gebakken aardappelen. Het liefst zelfgemaakt, want je proeft gewoon dat het met liefde bereid is en lekkerder smaakt als een zakje uit de supermarkt. Ik gebruik het soms uit haast ook weleens hoor, niks mis mee. Maar vers gemaakt heeft toch mijn voorkeur!



Benodigdheden voor 4 personen;
-1 kilo vastkokende aardappelen
- Kerriepoeder
- (Gerookte) Paprikapoeder
- Cayennepeper
- Zout
- Knoflookpoeder
- Rozemarijn
- Olie (olijf/zonnebloem)

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Schil de aardappelen (of niet, wat jij lekkerder vind) en spoel ze even schoon. Dep ze droog met keukenpapier en snijd ze vervolgens in partjes. Strooi er ruim de kruiden overheen! Ongeveer een eetlepel per kruid (behalve de knoflookpoeder en cayennepeper, iets zuiniger mee zijn) en vervolgens wat olie, tot alle aardappeltjes bedekt zijn met kruiden en olie.
Bak de aardappeltjes ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Je kan de aardappeltjes eerst voorkoken, maar ik vind dat onhandig. Extra afwas en in de tussen tijd dat de aardappelen in de oven zitten kook ik de rest van de maaltijd die dag!



Bijgerecht 3:
Deze kippasteitjes vielen enorm in de smaak. Wij aten dit met soep en Turkse kisir salade en was echt ontzettend lekker.



Benodigdheden voor 4 personen;
- 1 kleine kipfilet
- 1 ui of prei
- Kruiden naar keuze voor de kip
- Pak hartige bladerdeeg 10st
- 2 eieren
- 125 gr crème fraiche
- 10 Ronde vormpjes
- Verse bieslook
- Geraspte kaas
- Peper en zout

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het hartige deeg even ontdooien.
Was de kipfilet, dep droog en snijd in kleine stukjes. Bak even aan in een pan met kruiden naar keuze. Voeg de fijngesneden ui of prei toe. Als de kip gaar is doe het vuur uit en zet even opzij. Klop in een kom de crème fraiche met de eieren los, voeg daar fijngesneden bieslook en peper en zout aan toe. Voeg hier als je het lekker vind geraspte kaas aan toe, 2 handjes. Klop dit goed door. Verdeel de plakjes deeg over de vormpjes en prik met een vork wat gaatjes in het deeg zodat de lucht weg kan tijdens het bakken in de oven.
Doe nu een laagje kip op al het deeg tot de kip op is. Mocht het iets teveel zijn kun je het altijd bewaren voor in bv. een wrap! Daarna verdeel je ongeveer 2-3 eetlepels van het crème fraiche mengsel over de kip tot de kip mooi bedekt is. Nu stop je het in de oven voor +- 25 minuten.



Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze recepten!
Als jullie nog suggesties hebben hoor ik het graag, ik experimenteer veel met eten en wil dit ook graag met jullie delen.

Liefs Nicole


2 opmerkingen:

  1. De laatste ziet er lekker uit en is ideaal voor als hapjes Of in de Ramadan! Kga ze eens maken inshallah x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke kruiden voor de kip heb je gebruikt ?

    BeantwoordenVerwijderen